SaiPalta pisteet maalein 6–3. Hetken helpotus. Keskiviikkona jäällä nähtiin sikäli uudistunut Pelicans, että joukkue taisteli ja tsemppasi silmiinpistävästi. Taklattiin enemmän. Tätähän alkuviikon hämmentävällä julistusvideolla tavoiteltiin.
Päävalmentaja Juhamatti Yli-Junnila lupasi, että tästä eteenpäin Pelicans alkaa määrätä pelin tahtia, ja vastustajien roolina on lähinnä reagoida siihen. Keskiviikkona todellisuus oli, että Pelicans laukoi kiekkoa maalia kohti puolet vähemmän kuin SaiPa, piti kiekkoa hallussa vähemmän kuin SaiPa, ja voitti selvästi vähemmän aloituksia.
Silti Pelicans keräsi enemmän maaliodottamaa, eli ne harvemmat maalipaikat olivat vaarallisempia. Kova yritys palkittiin ehkä myös pienellä tuurilla. SaiPan ex-pelikaaneista Mikko Kousa todisti useampaakin Pelicansin maalia ja läpiajoa aitiopaikalta, ja Otto Kivenmäki tarjosi yhden maaliin johtaneen kiekonmenetyksen.
Pelicans aikoo siis määrätä tahdin pitämällä vähemmän pelin tahtipuikkoa, eli kiekkoa, hallussaan. Selvä. Onnea yritykseen.
Niin ja nyt pelattiin niin sanottua pystysuunnan jääkiekkoa. Siinä maksimi on yksi pakki-pakki-syöttö, kunnes avauksen jo pitää lähteä. Ja useimmiten se avaus lähtee laidan kautta, päätyen tilanteeseen jossa hyökkäyksen etenemisvauhti pysähtyy, ja usein parhaimmillaankin kiekko saadaan vain jatkettua päätyyn.
Poissa oli se monen katsojan mieltämä “turha hierominen” omalla alueella. Siis ne tilaa ja aikaa luovat syötöt, joilla Tommi Niemelän Pelicans loi itselleen viisikon yhteistyötä, kenttätasapainoa ja edukkaita tilaisuuksia päästä ohi vastustajista. Jääkiekossahan usein tehokkainta on ohittaa yksi vastustaja kerrallaan, vaikka jokin ääni katsojan päässä saattaisi väittää toisin.
Pelicans aikoo siis määrätä tahdin pitämällä vähemmän pelin tahtipuikkoa, eli kiekkoa, hallussaan. Selvä. Onnea yritykseen. Ajatuksena on kaiketi toimittaa kiekko suorinta reittiä vastustajan päätyyn, ja sitten vain dominoida peliä hyökkäysalueella.
Haastattelin Niemelää Uuteen Lahteen 23.9.2020 jolloin hän oli juuri aloittanut päävalmentajana.
“Pelkkä kovaa meneminen ei ole hyvää peliä. Peliin kuuluvat rytmit”, Niemelä asian muotoili.
Pidin Niemelässä siitä, että hän ei lähtenyt julistamaan mitään “aktiivisuutta” tai muuta vallankumouksellista sanahelinää, mitä päävalmentajat usein haksahtavat julistamaan. Niemelä tuntui ottavan pelin jatkumona, jossa on tilanteesta toiseen tehtävä niitä pelitekoja, joita kulloinenkin tilanne ja sen “rytmi” kutsuvat puoleensa. Ja se näkemys piti neljä vuotta ja tuotti tulosta.
Sanotaan mitä sanotaan Petteri Sihvosesta, mutta häneltä saimme tuoreeltaan lukea niitä hyvin harvoja kuvauksia Yli-Junnilasta:
“Muistan Yli-Junnilan junnukoutsina. Hän oli kaikkineen sotivan ja aggressiivisen jääkiekkoilun kannattaja ja osaaja.”
Sotiva ja aggressiivinen jääkiekko. Pystysuunnan jääkiekko. Taklaaminen. Toimintaympäristönä Pelicans. Lisätään mukaan Petri Matikainen. Lisätään Ben Blood ja kaltaisensa. Lisätään liipolalaisuus.
Otetaan vielä Janne Laukkanen, joka on julkisen minänsä perusteella kuin saippuapala, joka löytää hyviä pelaajia, mutta käyttääkö asemaansa varsinaisesti seuran pelillisiin linjauksiin. Kuka tai ketkä sen pelillisen identiteetin Pelicansissa ja Junior Pelicansissa linjaavat? Kumpi sitä identiteettiä kuvastaa: Niemelä peli vai tämä uusi Yli-Junnilan peli?
Yli-Junnila on Pelicansin organisaation läpikotaisin kasvattama valmentaja. En tunne hänen joukkueitaan ja työnäytteitään niiltä vuosilta. Voi hyvinkin olla, että nyt Pelicansilta nähtiin sitä lätkää, jota Yli-Junnila parhaiten osaa valmentaa. Sitä kautta voi syntyä jotain hyvääkin. Se voi olla toisinaan tehokasta, mutta…
Liigassa pelin moninaiset rytmit ovat kuitenkin sellainen tuulimylly, että jos sitä vastaan lähtee sotimaan yhdellä rytmillä työntäen aina kiekkoa ja miehiä ylöspäin, kerjää itselleen vaikeuksia. SaiPa näytti Pelicansin pystysuunnasta vielä hämmentyvän, mutta vähitellen vastustajat alkavat löytää prässin alta tiensä ulos, juoksuttaa kiekolla Pelicansia ja löytää aukkoja Pelicansin viisikosta. Koska pystysuunnan jääkiekossa viisikko on lähes väistämättä vähemmän tiivis kuin tilanteen mukaan pelattaessa.
Eikä kukaan ei ole sellaisella koohottamisella luonut kestävää menestystä Liigassa viimeisten 10 vuoden aikana.
Seuraa ja saa blogin tuoreimmat päivitykset Facebookissa ja Instagramissa, tai jätä kommentti alla olevaan laatikkoon.