Pelicansin ylivoimapeli on parantunut, kun on luovuttu “Lasch-seisoskelusta”

Tilastoista voi herkästi muodostaa valheita, mutta yksi tilasto jossa Pelicans on takkuisen alkusyksyn aikana antanut vakuuttavat näytöt, on ylivoimapelaaminen. Yhdeksässä liigaottelussa se on jäänyt ilman ylivoimamaalia vain kahdesti, ja onnistunut kaikissa muissa tekemään 1–2 ylivoimamaalia.

Pelicansin ylivoimatehokkuus on nyt 23,81 prosenttia. Vaikka se tuo tällä hetkellä vasta 6. sijan rankingissa, on se erittäin hyvää tasoa. Liigakausi on kautta linjan alkanut tehokkaan ylivoimapelin dominoimana, kun tehokkaimpien Kärppien ja Ilveksen ylivoimat huitelevat 31-32 prosentissa. Täyden kauden tarkastelussa Pelicans on lähivuosina ollut Liigan tehokkain ylivoimajoukkue kausina 2018/19 (tehokkuus 24,4 %) ja 2020/21 (23,5 %), eli käytännössä samoilla lukemilla kuin nyt.

Noina kausina ylivoimamaalien osuus Pelicansin kaikista tehdyistä maaleista oli 26-31 prosenttia. Nyt ylivoimamaalien osuus on ollut peräti 40 prosenttia, ja esimerkiksi meneillään olevassa kolmen ottelun voittoputkessa kaikki voittomaalit ovat syntyneet ylivoimalla.

Viime kaudella Pelicans oli yv-tehokkuudessa vasta 10. sijalla (18,6 %), mitä voi pitää kokonaistasoon ja pelaajamateriaaliin nähden varsin heikkona. Pudotuspeleissä jälki vain huononi (10,5 %). Finaaleihin pääsy ei jäänyt siitä kiinni, mutta ei ylivoima sitä edistänytkään.

Mikä sitten on muuttunut? Perehdytään siihen seuraavaksi.

Selkeää kaavaa Pelicansin ylivoimamaaleille ei näin pienellä otannalla ole. Niin sanotussa kakkosylivoimassa Miika Roine on järjestänyt useammankin maalin Leevi Tukiaiselle ja Rasmus Kumpulaiselle pienellä syötöllä maalin kulmalta. Ykköskentällisessä maalit ovat perustuneet enemmän Iikka Kangasniemen ja Lubos Horkyn yksilösuorituksiin ja laukauksiin kauempaa.

Selkein muutos on kuitenkin tapahtunut kiekon ja pelaajien lisääntyneessä liikkeessä. Ylivoiman hitaus oli viime kaudella silmiinpistävää. Pelaajia tuskin oli määrätty seisomaan paikoillaan, mutta toistuvasti ylivoima ajautui tilanteeseen, jossa kiekko pelattiin vain Ryan Laschille, ja kaikki liike pysähtyi.

Ylivoimapelissä yhtäaikaiset liikkeet ovat avain muodostamaan alivoimaneliöön tiloja ja syöttöväyliä, joihin pystytään iskemään. Kiekko ei saa viihtyä liian pitkään paikoillaan eikä samassa lavassa, jotta alivoimaneliö ei ehdi peittämään vaihtoehtoja.

Hyvä esimerkki liikkeestä ja etujen luomisesta viime kaudella oli Jypin ylivoima, joka oli Liigan 3. tehokkainta, vaikka joukkueen peruspelaamien oli huonoa. Jypin takakolmiossa varsinkin Jerry Turkulainen ja Sami Niku tekivät yhtäaikaisia sivuttais- ja syvyyssuuntaisia liikkeitä. Usein Niku syötti kiekon liikkeestä liikkeeseen Turkulaiselle, joka näin pääsi lähestymään maalia vaihtoehtoinaan oma laukaus, syöttö neliön läpi Reid Gardinerille, syöttö maalin kulmalle tai ohjauksen hakeminen maskipelaajalta. Toki jos kaikki neljä suoraa vaihtoehtoa oli pelattu pois, oli Turkulaisella optiona mahdollisuus kaartaa pois, ja lähteä tekemään Nikun kanssa uudestaan liikkeitä. Maalin tekeminen ei välttämättä vaatinut kuin kaksi syöttöä Nikulta Turkulaiselle ja edelleen kolmannelle, mutta Turkulaisen tarvitsi vain valita mikä vaihtoehdoista on avoinna.

Toisin sanoen siinä missä Laschilla näytti olevan 1–2 vaihtoehtoa paikoillaan, oli niitä Turkulaisella jopa neljä suoraan liikkeestä. Ero on valtava sekä määrällisesti että laadullisesti.

Sellaista valmentajavelhoa ei ole, joka piirtäisi fläppitaululle varmat maalikuviot. Eniten on kiinni pelaajien ominaisuuksista, peliälystä, yhteistyön toimivuudesta ja harjoittelun laadusta. Kenties nyt Laschin poissaolot alkukaudella tai valmennusryhmässä tapahtuneet muutokset ovat avanneet tilaa muidenkin ajatuksille ylivoimasta. Pelicansillahan oli Tommi Niemelän aikana pitkään periaatteena jauhaa kärsivällisesti yksi laadukas paikka, mikä on sekin ihan perusteltu filosofia, mutta Laschin liittyminen yhtälöön teki toiminnan liiankin staattiseksi.

Potentiaalia Pelicansilla on vielä reservissäkin, jos joukkue saa Lars Bryggmanin ja Patrik Carlsson lämpenemään ylivoimapeliin.

Seuraa ja saa blogin tuoreimmat päivitykset Facebookissa ja Instagramissa, tai jätä kommentti alla olevaan laatikkoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *