Kansanliike vaatii: Vaasan Sport ulos Liigasta!

Oletko koskaan ajatellut, kuinka pienistä asioista voi alkaa suuria muutoksia. Yhdestä lauseesta, eleestä tai teosta voi lähteä liikkeelle pidempään kytenyt vallankumous. Niitä on nähty historiassa, mutta onnistuisikohan sellainen jos yrittäisi? Voisiko yhdestä blogikirjoituksesta alkaa vyöry, jonka seurauksena Vaasan Sport potkittaisiin ulos jääkiekon SM-liigasta? Yritänpä.

Vaasan Sportin paikka ei ole jääkiekon SM-liigassa. Miksi se edes on siellä? Mitä sellaista Sport on tuonut, jota Liiga aidosti tarvitsee tai siitä hyötyy?

Nyt ei ole kyse mistään ennakkoasenteista, vaan Sportilla on ollut kymmenen kokonaista liigakautta aikaa antaa näyttöjä Liigassa. On Vaasaan saatu hieno jäähalli verovaroilla. Vaasalaisen yleisön kulttuuri on parhaimmillaan upeaa. Harva ehkä tietääkään, että Sport oli yksi SM-liigan perustajaseuroista vuonna 1975. Eipä tajuttu silloin, että annetaanpa jokaiselle liigaosake, josta ei tarvitse ikinä luopua.

Takaisin tähän päivään. Hyvin kuvaavaa Sportin jamasta olivat tilastot, jotka jäivät voimaan seuraikoni Erik Riskan lopettaessa pelaajauransa viime keväänä. Riska tahkosi syksystä 2014 alkaen kotkapaidassa kaikki nämä kaudet, ja oli pudotuspeleissä aina kokoonpanossa. Tilastoihin kertyi 10 pelikautta ja 6 ottelua pudotuspeleissä. Kuusi!

Sport siis räpiköi vuosikymmenessä kolme kertaa juuri ja juuri säälipudotuspeleihin, ja lensi kolmesti saman tien laulukuoroon. Voitetut ottelut pudotuspeleissä: nolla kappaletta. Vaasalaisten keskiarvoinen runkosarjasijoitus on Liigan huonoin 12,5 ja sijoitusten vaihteluväli 10-15. Muutaman muun joukkueen onni on ollut, että Sport lahjoittaa pudotuspelipaikkansa pois kerta toisensa jälkeen.

Kaksi muuta ns. laajennusjoukkuetta KooKoo ja Jukurit olivat Sportin tavoin pitkään melko keskinkertaisia, mutta ovat sentään nostaneet urheilullista profiiliaan roimasti viime vuosina. Sport nousi kolmikosta ensimmäisenä Liigaan, ja on saanut vähiten aikaan.

Kirjoitan tätä blogia Lahti-näkökulmasta. Pelicanskin on ollut usein surkea joukkue ja seura. Lahdessa on pohjamudat möyritty, mutta niistä on opittu. Täällä tiedetään kyllä, mutta tunnistetaanko Vaasassa vieläkään mitä huono urheilujohtaminen seuralle tekee?

Ja uudelleen: Mihin Liiga tarvitsee Sportin taaperrusta?

Seurasta ja joukkueesta henkilöihin. Sportin valinnat kertovat omaa kieltään. Sportista on ensin Tomek Valtosen, sitten Ari-Pekka Pajuluoman kuin varmuudeksi Risto Dufvan johdolla tullut keskinkertaisen valmentamisen tyyssija. Pelaajamateriaali on ollut usein melko kokenut, ulkomaalaisvaltainen ja ajoittain jopa laadukas. Pelitapa vain on ollut varsin tunkkaista ja tehotonta ryskäämistä, josta huonot tulokset ovat seurausta. Yksi Atro Leppänen ei pelasta pelaajakehityksen kokonaiskuvaa, kun samaan aikaan Kouvolassa ja Mikkelissä on raikkaalla pelityylillä nostettu useita kotimaisia nuoria pelaajia ja pari uutta valmentajaakin huipputasolle.

Tunnistetaanko Vaasassa mitä huono urheilujohtaminen jääkiekkojoukkueelle tekee?

Sportille ja Liigalle riittää, että on vähän vähemmän huono kuin joku muu. “Kilpailu Liigassa kiristyy jatkuvasti”, väitti äskettäin Sportin puheenjohtajan paikalta väistynyt Heikki Hiltunen julkistaessaan seuran tuoreimman, puoli miljoonaa tappiollisen tilinpäätöksen. Vaikka juurihan pudotuspelit laajennettiin 12 joukkueeseen, jotta Vaasan Sportitkin pääsevät jatkopeleihin kunhan jaksavat vähän yrittää.

Onko tämä ammattilaisten kilpaurheilua vai koulun liikuntapäivä tuotuna aikuisten työelämään?

Liigan puheenjohtajana yhä jatkava Hiltunen vihjasi keväällä sarjajärjestelmän muutosten yhteydessä pahaenteisesti “luonnollisesta poistumasta”, millä kaiketi viitattiin jonkin seuran mahdolliseen konkurssiin. Tällä hetkellä suurimman taloudellisessa uhassa lienevät SaiPa, HPK ja Jukurit. Sportin puolestaan pitäisi olla pää pölkyllä pelillisistä syistä.

Liigan aitoon avaamiseen asti voidaan vain toivoa, että epätodennäköisistä vaihtoehdoista toteutuisi joko Sportin karsiutuminen tai sitten ryhdistäytyminen liigakelpoiseksi kaukalossa. Peiliin katsomisen aihetta on Vaasassa enemmänkin. Onko paikallinen lehdistö täyttänyt tehtävänsä kritiikkilaitoksena, ja kohditsanut Sportiin asianmukaisesti painetta muutokseen? Onko Sportin keskinkertaisuuden kaivoon rahaa kantava yleisö ottanut kantaa?

Käynnistetään se kansanliike. Jakakaa ja osallistukaa mielipiteellä! Kohta tuhannet vaativat tuon vaasalaisen mätäpaiseen puhkaisemista ja potkimista ansaitsemalleen sarjatasolle alaspäin. Ainakin pitäisi. Löytyisipä sen verran kiekkoaktivismia.

Näytöt on annettu. Sport on turha.

8 thoughts on “Kansanliike vaatii: Vaasan Sport ulos Liigasta!”

  1. Eli samalla periaatteella Lahden Pelicans olisi pitäny pudottaa aikoja sitten Mestikseen ja siellä pitäisi vielä mahdollisesti olla siellä?

    Jos Pelicans on saanu omassa paskassaa opetella tavoille, niin miksi joku muu joukkue ei saisi?

    Eli pitäisikö Lahden Pelicans tiputtaa Sportin ohessa samalla, vaikka Suomi-Sarjaan, kun aikaisemmin ei pudotettu vaikka olisi pitänyt? Pitäisikö nyt siis takautuvasti saada Pelicansille tuplapudotus aikaisemmasta paskuudesta ja kabinettipäätöksestä?

    Pelicanshan olisi pudonnut jo kerran, kun karsintasarjassa hävisi Kärpille, mutta jostakin syystä kabinettipäätöksellä sai jatkaa liigassa.

    Jos aiot journalistiksi, niin sinulla on siihen aika paskat asetelmat. Kannattaisi varmaan ettiä oikeita töitä. Toki ainahan joskus joku tyhjäntoimittja tyhjäpään palkkaa kirjoittamaan klikkiotsikoita.

    1. Olisiko Pelicans pitänyt pudottaa? Kyllä. Silloin kun se oli kilpailukyvytön Liigassa, olisi joutanut sarjatasoa alemmas. Jokaisessa kaupungissa ihmisten tulisi mielestäni olla asennoituneita niin, että huonosta työstä seurauksena voi olla putoaminen alemmas. Toki keväällä 2011 Pelicans karsi Sportia vastaan, jolloin kai karsinnan voittaessa oikeus kävi toteen.

      Ihan takautuvaan pudottamiseen en usko, mutta jossain vaiheessa pitäisi tulla raja siihen, millä tavalla Liigassa roikutaan mukana. Tässä blogitekstissä kokonaisuutena katsottiin sitä, että Sport on ollut jo 10 vuoden otannan ajan sarjan heikoimpia joukkueita, ja tarkkaan ottaen huonoin sijoituskeskiarvolla ja parhaalla sijoituksella (10.) mitattuna.

      Moni kilpailija – myös Pelicans – on ollut noin 2-4 kauden ajan huono, ja sitten yltänyt korkeammalle edes hetkellisesti. Sportin kokoisista seuroista HPK ja Ässät ovat voittaneet jopa mestaruuksia, Pelicans hopeaa, Jukurit hätyytteli runkosarjan voittoa. Ei Sportin tarvitsisi olla sijoilla 10-15 koko ajan, sen pitäisi vain palkata parempia valmentajia ja urheilujohtajia.

      Kabinettipäätöksiä tosiaan ei pitäisi tehdä, siinä mielessä Pelicansin sarjapaikka keväällä 2000 meni väärin. Toisaalta Pelicans oli myös aidosti karsinnoista Liigaan noussut joukkue (1999), toisin kuin sen jälkeen KalPa, Sport, KooKoo, Jukurit ja K-Espoo.

      – Kiekkoaktivisti

    2. Itse asiassa kysymyksesi siitä, olisiko Pelicans pitänyt vuosien saatossa pudottaa, oli niin hyvä, että palaan käsittelemään sitä tarkemmin tässä blogissa myöhemmin. Pysy kuulolla!

      – Kiekkoaktivisti

  2. Pitäisikö Sport siis pudottaa kansanäänestyksellä kabineteissa alaspäin vai olisiko kuitenkin parempi tippua pelaamalla karsinnoissa? Liigassa on noin 6 parhaan jälkeen ero seuraaviin. Pitäisikö liiga supistaa kuuden joukkueen sarjaksi, jotta vain parhaat pelaa?

    Se, että kutsuu mätäpaiseeksi tuota joukkuetta, joka on monelle tärkeä ja jota sydämellä kannatetaan, on lapsellista nimittelyä jolla omia lukijamääriä pyritään nostamaan.

    1. Olen epäileväinen sen suhteen, että karsinnoilla saadaan aikaan luonnollista vaihtuvuutta, koska Liigan ja Mestiksen välinen kuilu on vuosien saatossa kasvanut liian suureksi. Siksi pitäisi harkita suoraa pudottamista, mikä on käytössä muidenkin lajien pääsarjoissa.

      En missään kohtaa väittänyt, että Liiga pitäisi supistaa 6 joukkueen pieneksi salaseuraksi. Mutta selkeästi Liigasta pitäisi pystyä vähentämään niitä seuroja, joilla joko talous sakkaa tai sitten urheilulliset näytöt pitkältä ajalta ovat liian huonot (mm. Sport). Optimaalinen joukkuemäärä olisi mielestäni noin 12-14. Jos Pelicans jatkaa tästä eteenpäin Liigan hännillä, niin se joutaa vähintään karsintoihin tai jopa suoraan Liigasta pudotetuksi. Ei kyse ole siitä mikä on kenenkin suosikkijoukkue.

      Lahdessakin on ollut tärkeitä seuroja, joita on sydämellä kannatettu, mutta sarjasta on asiaan kuuluvasti pudottu. Ei voida ruveta säälimään mitään seuraa, jos osaamisen taso ei riitä Liigaan, kyse on kilpaurheilusta. Eihän Sportin tarvitsisi olla noin huono kuin mitä se on nyt 10 vuotta ollut: sen pitäisi vain palkata parempia valmentajia ja urheilujohtajia tekemään yhtä hyvää työtä kuin monissa muissa seuroissa!

      1. Parempia valmentajia kyllä löytyy, mutta mielenkiinnosta kysyn, että mistä löytää varmasti rautaisen ammattitaidon omaavia urheilujohtajia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *